Dziś również temat z serii ABC szycia, a mianowicie igły... tych też jest gąszcz, podobnie jak nici, tkanin i stopek. Na początek każdy szyjący używa zwykle igieł uniwersalnych, z czasem, kiedy zaczynamy szyć z coraz bardziej różnorodnych tkanin igły uniwersalne przestają nam wystarczać.
Na dobry początek musimy odpowiedzieć sobie na pytanie Jak powstaje ścieg?
Tworzenie ściegu rozpoczyna się, gdy igła przechodzi przez tkaninę, i opada do najniższego punktu.
Chwytacz nici (to taki haczyk wyłapujący nić) następnie wsuwa się przez ucho igielne, chwytając górną nić i przenosi ją wokół bębenka i zamocowanej w nim szpulki nici dolnej (spodniej) splatając te dwie nici ze sobą. Nić jest następnie zatrzymywana na tkaninie, kończąc pojedynczy ścieg.
A jak zbudowana jest igła?
Kolba - jest częścią igły, która pasuje do otworu mocującego igłę w maszynie do szycia. Igłę mocujemy płaską stroną do tyłu. Igły o okrągłej kolbie (stosowane w maszynach starszego typu - naszych mam i babć) mocuje się tak, aby oczko igły skierowane było bokiem w taki sposób aby nawlekać igłę od prawej do lewej strony.
Trzon igły - jest tym, co określa rozmiar igły, np. igła rozmiaru 75 ma trzon, który ma 0,75 mm średnicy.
Rowek - biegnie po długości igły posiada otwór na nić. Podczas szycia tym własnie rowkiem porusza się nić. Czy wiesz, że średnica nici, które używasz powinna zajmować nie więcej niż 40% rowka? Stąd bardzo ważny okazuje się dobór odpowiedniej nici do odpowiedniej igły.
Ostrze i czubek igły - różnią się w wielkością, kształtem i długością - z których wszystkie zmieniają się w zależności od typu igły.
Podcięcie z tyłu igły - (niewidoczne na schemacie) jest to taki krótszy rowek po tylnej strony igły, który pozwala na zahaczenie i sprawnie złapanie nici spodniej, przewleczenie jej przez płytkę ściegową i stworzenie odpowiedniego ściegu.
A więc jaka igła będzie najlepsza?
Igły uniwersalne - ogólnego przeznaczenia, o lekko zaokrąglonej końcówce, idealne do większości tkanin, wielu dzianin, sztucznej skóry, do zamszu syntetycznego, lnu, nylonu, poliestru, tiulu, weluru, wełny, organzy, filcu i innych.
Igły do jersey'u - posiadają unikalny zaokrąglony wierzchołek (ball point), który podczas szycia wsuwa się w splot tkaniny nie powodując jej przecinania. Igły tego typu będą idealne do dzianin pętelkowych, ściągaczowych jersey'u i innych.
Igły do stretch'u - posiadają zaokrągloną końcówkę i mały garb, które to w połączeniu tworzą z nici dużą pętlę zapobiegając pomijaniu szwów. Igły tego typu pomagają nam w szyciu bardzo elastycznych dzianin, spandex'u, lycry i stretch'u i innych.
Igły do jeans'u - są bardzo wytrzymałe, posiadają bardzo ostry czubek i bardzo smukłe oko. Nadają się do szycia jeans'u, grubego płótna, twill'u, grubych tkanin o gęstym splocie.
Igły do quilting'u i aplikacji - posiadają bardzo cienkie, długie i ostre ostrze, idealne do szycia wielu warstw tkanin, w tym bawełny i wypełnień (włóknin).
Igły do skóry - posiadają lekko skręcone ostrze obustronnie tnące, które łatwo przenika przez skórę naturalną. Podczas szycia powstają małe otworki. Igły te nie nadają się do szycia skaju, ekoskóry, i sztucznego zamszu.
Igły ostre i cienkie (do tkanin specjalnych) - posiadają bardzo ostry czubek, który przenika z łatwością tkaniny najlepszej jakości, używane zwłaszcza do bardzo eleganckiego stebnowania. Często igły te bywają używane do szycia tkanin z microtex'u, tkanin delikatnych, sztucznej cienkiej skóry i zamszu, materiałów powlekanych, mikrofibry, materiałów powleczonych cekinami, jedwabiu i tafty.
Igły samonawlekające - posiadają otworek w okolicy oczka igły, ułatwiający nawlekanie. Przyznam szczerze, że nie widziałam na własne oczy ani nie szyłam tego typu igłami (moja maszyna ma nawlekacz). Producent podaje, że nadają się do szycia większości dzianin, tkanin wełnianych oraz sztucznej skóry i zamszu.
Poniżej zamieszczam tabelę ułatwiającą właściwy dobór grubości igły do tkaniny, którą szyjemy:
Tworzenie ściegu rozpoczyna się, gdy igła przechodzi przez tkaninę, i opada do najniższego punktu.
Chwytacz nici (to taki haczyk wyłapujący nić) następnie wsuwa się przez ucho igielne, chwytając górną nić i przenosi ją wokół bębenka i zamocowanej w nim szpulki nici dolnej (spodniej) splatając te dwie nici ze sobą. Nić jest następnie zatrzymywana na tkaninie, kończąc pojedynczy ścieg.
A jak zbudowana jest igła?
Kolba - jest częścią igły, która pasuje do otworu mocującego igłę w maszynie do szycia. Igłę mocujemy płaską stroną do tyłu. Igły o okrągłej kolbie (stosowane w maszynach starszego typu - naszych mam i babć) mocuje się tak, aby oczko igły skierowane było bokiem w taki sposób aby nawlekać igłę od prawej do lewej strony.
Trzon igły - jest tym, co określa rozmiar igły, np. igła rozmiaru 75 ma trzon, który ma 0,75 mm średnicy.
Rowek - biegnie po długości igły posiada otwór na nić. Podczas szycia tym własnie rowkiem porusza się nić. Czy wiesz, że średnica nici, które używasz powinna zajmować nie więcej niż 40% rowka? Stąd bardzo ważny okazuje się dobór odpowiedniej nici do odpowiedniej igły.
Ostrze i czubek igły - różnią się w wielkością, kształtem i długością - z których wszystkie zmieniają się w zależności od typu igły.
Podcięcie z tyłu igły - (niewidoczne na schemacie) jest to taki krótszy rowek po tylnej strony igły, który pozwala na zahaczenie i sprawnie złapanie nici spodniej, przewleczenie jej przez płytkę ściegową i stworzenie odpowiedniego ściegu.
A więc jaka igła będzie najlepsza?
Igły uniwersalne - ogólnego przeznaczenia, o lekko zaokrąglonej końcówce, idealne do większości tkanin, wielu dzianin, sztucznej skóry, do zamszu syntetycznego, lnu, nylonu, poliestru, tiulu, weluru, wełny, organzy, filcu i innych.
Igły do jersey'u - posiadają unikalny zaokrąglony wierzchołek (ball point), który podczas szycia wsuwa się w splot tkaniny nie powodując jej przecinania. Igły tego typu będą idealne do dzianin pętelkowych, ściągaczowych jersey'u i innych.
Igły do stretch'u - posiadają zaokrągloną końcówkę i mały garb, które to w połączeniu tworzą z nici dużą pętlę zapobiegając pomijaniu szwów. Igły tego typu pomagają nam w szyciu bardzo elastycznych dzianin, spandex'u, lycry i stretch'u i innych.
Igły do jeans'u - są bardzo wytrzymałe, posiadają bardzo ostry czubek i bardzo smukłe oko. Nadają się do szycia jeans'u, grubego płótna, twill'u, grubych tkanin o gęstym splocie.
Igły do quilting'u i aplikacji - posiadają bardzo cienkie, długie i ostre ostrze, idealne do szycia wielu warstw tkanin, w tym bawełny i wypełnień (włóknin).
Igły do skóry - posiadają lekko skręcone ostrze obustronnie tnące, które łatwo przenika przez skórę naturalną. Podczas szycia powstają małe otworki. Igły te nie nadają się do szycia skaju, ekoskóry, i sztucznego zamszu.
Igły ostre i cienkie (do tkanin specjalnych) - posiadają bardzo ostry czubek, który przenika z łatwością tkaniny najlepszej jakości, używane zwłaszcza do bardzo eleganckiego stebnowania. Często igły te bywają używane do szycia tkanin z microtex'u, tkanin delikatnych, sztucznej cienkiej skóry i zamszu, materiałów powlekanych, mikrofibry, materiałów powleczonych cekinami, jedwabiu i tafty.
Igły samonawlekające - posiadają otworek w okolicy oczka igły, ułatwiający nawlekanie. Przyznam szczerze, że nie widziałam na własne oczy ani nie szyłam tego typu igłami (moja maszyna ma nawlekacz). Producent podaje, że nadają się do szycia większości dzianin, tkanin wełnianych oraz sztucznej skóry i zamszu.
Poniżej zamieszczam tabelę ułatwiającą właściwy dobór grubości igły do tkaniny, którą szyjemy:
Dziękuję!
OdpowiedzUsuń